Specialiștii spun că peste cinci ani vom putea cumpăra din supermarket roșii care au același gust cu cele din grădină, prin reproducerea informației genetice a organismului vegetal, informează BBC.
Conform unui studiu publicat în jurnalul științific Nature, informația genetică a organismului vegetal este cea care ar putea fi valorificată pentru a reduce nevoia de pesticide.
„Ceea ce a schimbat radical industria tomatelor a fost introducerea unor gene mutante în procesul de creștere, cu scopul de a reduce perioada necesară coacerii. O mișcare neinspirată, deoarece acest lucru a presupus eliminarea proceselor naturale care dădeau gustul și culoarea legumei”, a explicat pr. Graham Seymour, de la Universitatea din Nottingham.
O echipă compusă din 300 de oameni de știință din 14 țări a ajuns la concluzia că descifrarea genomului tomatelor ar aduce profit agriculturii. În prezent, se estimează că profitul anual al acesteia la nivel este de 30 – 40 de miliarde de dolari.
Cu toate acestea, există temeri privind întoarcerea la legumele modificate genetic, care au stârnit controverse în anii 90, după lansarea pe piață a romatelor „Flavr Savr”, primele produse aprobate pentru a comercializate în scopul consumului uman.